De 7 valkuilen: redenen om minder spullen te kopen

Vandaag kijken we even naar het feit dat we dus zoveel spullen in huis hebben die we eigenlijk niet nodig hebben. Waarom hebben we deze spullen, hoe zijn ze in je huis gekomen? Want je kunt de gevolgen van het sparen van spullen wel aanpakken, maar als je de oorzaak niet wegneemt, dan kun je over een paar maanden weer van voor af aan beginnen, zonde van je tijd!

Sowieso zijn er altijd wat redenen om te denken: Ja, ik koop dit! Ik noem dit hier even “valkuilen”. Ik heb zeven valkuilen voor je op een rijtje gezet, zodat je de volgende keer als je in de winkel staat met je handen vol je deze valkuilen (hopelijk op tijd) kunt herkennen.

“Maar het is in de aanbieding!”

En ik moet bekennen, ook voor deze ben ik redelijk gevoelig. Maar omdat iets in de reclame is, wil niet zeggen dat je het daadwerkelijk nodig hebt! Ga dus even bij jezelf na: Heb ik dit écht nodig? Of trap ik nu in een verkooptruc en geef ik uiteindelijk meer geld uit dan ik eigenlijk zou besparen?

“Maar ik heb dit UITEINDELIJK wel nodig!”

Okee, eerlijk is eerlijk, sommige dingen heb je ook wel in de toekomst nodig, maar dat zijn voornamelijk levensbehoeften zoals toiletpapier. Maar heb je bijvoorbeeld nu geen vaatwasser, koop dan nu ook geen vaatwastabletten omdat je in de toekomst misschien wél een vaatwasser hebt (even een stom voorbeeld). Dat zijn dingen voor later en nemen nu alleen maar plek in beslag. Koop nu wat je NU gaat gebruiken.

“Maar ik kan het retourneren!”

Hmmm…. juist. Als je het misschien toch gaat retourneren, waarom dan toch nu kopen? Sowieso, ik ben zo iemand die altijd vergeet dat ik het nog terug zou brengen, en dan blijft het dus liggen totdat de datum verstreken is. Plus dat áls je daadwerkelijk gaat retourneren, je weer in de verleiding kunt komen om iets anders aan te schaffen.

“Maar ik heb deze kleur/merk/etc nog niet!”

Dat je een bepaald iets nog niet hebt geeft geen reden om het meteen maar aan te schaffen. Stel, je hebt een rode lippenstift in huis, en deze is weer een andere tint rood, moet je hem dan echt kopen? Of je ziet een mooie jeans in de winkel, bedenk dan even hoeveel jeans je nog thuis in de kast hebt hangen. Heb je deze dan echt nodig? Wil je het product echt graag aanschaffen, haal dan een oude broek uit je kast!

“Maar Jantje/Pietje/Keesje heeft het ook gekocht!”

Ja, dat is heel fijn voor Jantje/Pietje/Keesje, maar omdat die iets heeft gekocht, wil dat nog niet zeggen dat jij dat ook gelijk moet aanschaffen. Heeft de buurman een nieuwe bank? Dat wil niet zeggen dat jij ook meteen een nieuwe bank nodig hebt. Zelf ben ik het meest gevoelig voor dingen die ik op Pinterest zie. Zoveel leuke inspiratie, het maakt mij een beetje koopziek. Probeer het te blijven zien als inspiratie, en niet als een moetje om dingen te kopen.

“Dat cadeautje is ook leuk voor mezelf!”

Cadeautjes voor jarigen kopen ís natuurlijk hartstikke leuk! Toch zeker als de ontvanger van het cadeau dezelfde smaak heeft als jij. Maar hou het toch maar bij één exemplaar, dat is ook leuker voor de jarige.

“Maar ik verdien dit en het maakt me gelukkig!”

En dit is de grootste valkuil voor koopverslaafden. Maar ook al ben je niet koopverslaafd, we hebben allemaal wel eens gedacht: “En nu koop ik iets, want ik heb zo mijn best gedaan en ik verdien een cadeautje voor mezelf”. Eerlijk is eerlijk, ik ben hier ook schuldig aan geweest, met als gevolg een overvolle kledingkast waar ik tijdens het organiseren toch het meeste van heb weggegeven. Probeer jezelf op een andere manier te belonen, zoals met een dagje weg of een vriendinnenavondje. Want jezelf trakteren op spullen is een easy fix, en het geluk is erg tijdelijk.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *