Waarom de KonMari methode voor mij niet werkt

Waarom de KonMari methode voor mij niet werkt

Zodra je het hebt over “opruimen”, “ontspullen” en “professional organizing” komt er vaak direct een naam in mensen naar boven: Marie Kondo. Voor degenen die niet weten wie zij is, zal ik even een korte uitleg geven.

Marie Kondo is de bedenker van een opruimmethode die KonMari heet. In de afgelopen paar jaar heeft zij hier boeken over uitgebracht: “Opgeruimd!” en “Spark Joy”. Hier heeft ze inmiddels ruim 8,5 miljoen exemplaren van verkocht, en ook in mijn boekenkast ontbreken ze niet. Daarnaast is ze bezig met Netflix om een serie op te nemen.

Op internet zag ik dat vele mensen enthousiast raakten van haar boeken, ze bleek een ware hype te zijn geworden. Vandaar ook dat ik de boeken móest hebben! Ik wilde namelijk wel eens weten wat er zo geniaal aan was.

Maar persoonlijk kwam ik van de koude kermis terug. Ik vind de Konmari methode namelijk helemaal niet zo geniaal… en ik was dan ook best teleurgesteld toen ik beide boeken uithad. Natuurlijk zitten er wel puntjes in die ik wel zie zitten. Laat ik het daar eerst maar even over hebben, voordat ik straks boze mensen op de stoep heb staan.

 1. Het werken per categorie

Hier zie ik wel wat in. Hoewel in persoonlijk liever per kast of per ruimte werk, snap ik wel waarom ze dit in haar methode heeft gestopt. Niets is namelijk zo confronterend om te zien wat je allemaal wel niet in huis hebt dan wanneer je alles op één grote stapel gooit. Hoe groter de berg, hoe confronterender dit uiteraard is.

 1. Het werken met opbergmaterialen die je al hebt.

Ook hier kan ik goed mee uit de voeten, en probeer ik zelf ook altijd te doen. Privé, maar ook juist met klanten. Het is zonde om geld uit te gaan geven wanneer je al het één en het ander in huis hebt. Dat spreekt voor mij eigenlijk voor zich. Natuurlijk, het ziet er práchtig uit wanneer je alle opbergmaterialen in dezelfde kleur en stijl hebt, maar voor functie is dit dus écht niet nodig.

En dan houd het voor mij op met  de positieve puntjes. I’m so sorry. Maar er zijn meer dingen waar ik het niet zo mee eens ben dan puntjes die waar ik wel echt wat mee kan.

 1. Er is meer in het leven dan spullen bewaren die “joy sparken”

Marie Kondo’s boeken hebben het vooral over het houden van spullen waar je gelukkig van wordt. Dat is ook de belangrijkste vraag die je je zou moeten stellen volgens KonMari: “Word ik van dit voorwerp gelukkig?” Zo ja, dan hou je het. Zo nee, dan doe je er afstand van.

Hoewel ik bovenstaande een belangrijke vraag vind, vind ik ook dat er andere vragen gesteld zouden moeten worden. Het leven is namelijk een stuk complexer dan dat. Zo word ik persoonlijk niet zo gelukkig van die fietspomp die in de schuur staat, maar aangezien ik vaak een platte band heb, is het wel zo handig om hem te bewaren. Ondanks dat die fietspomp nu niet echt “joy sparkt”.

 1. Het geeft voor mij een hoop gedoe

Marie Kondo geeft in haar boeken aan dat je je kleding op een bepaalde manier moet vouwen. En ze gebruikt daarvoor ook vaak lades. Dit werkt voor mij niet! Ik hou er van om mijn sokken in elkaar te vouwen, en ik heb planken waar mijn kleding op ligt. Ik vind het zelf veel fijner om per klant te kijken naar hoe zij hun kledingkast gebruiken, en hoe zij het makkelijk vinden om hun kleding te vouwen. Dat maakt het namelijk veel handiger om je kast opgeruimd te hóuden.

Daarnaast geeft ze in het boek aan dat je aan het einde van de dag je handtas leeg moet maken, de inhoud in een laatje moet stoppen om het er de volgende dag in te doen. Dat is misschien handig als je elke dag een andere handtas pakt, maar veel van mijn klanten (en ikzelf ook) heb gewoon maar één go-to handtas die we elke dag gebruiken. Met een uitzondering van speciale gelegenheden, maar daarvoor ga ik écht niet elke dag de tas leegmaken. Daarom vind ik dat de KonMari methode te veel gedoe geeft.

 1. Je verandert gedurende je leven

Volgens Marie Kondo is het zo dat wanneer je haar methode hebt gevolgd, je daana voor altijd rommelvrij bent. Hier ben ik het niet mee eens! Je verandert gedurende je leven, en daarmee veranderen ook de spullen om je heen. Je wordt ouder, je smaak veranderd, je krijgt kinderen, je ouders komen te overlijden waardoor je extra spullen in huis krijgt…

Opruimen is nooit een éénmalig project. Het is iets dat je bij moet houden.

 1. Er wordt niet gesproken over de oorzaak

Eén van de eerste dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie en case studies, is dat je wel kunt gaan opruimen, maar je zo weer terug bij af bent als je de oorzaak van de rommel niet achterhaald. Het gaat echt niet alleen over het weghalen van spullen, maar ook over het binnenhalen van spullen.

Er moet een stukje bewustzijn worden gecreëerd, want anders heeft een opruimsessie uiteindelijk weinig zin. Marie Kondo heeft het puur en alleen over het opruimen van de verschillende categorieën, maar in de boeken blijft het daar een beetje bij. Het gaat niet over de achterliggende gedachtes, de dagelijkse rommeltjes en over het onderhouden van je opgeruimde huis. En ik vind dat ze daar de plank een beetje heeft misgeslagen.

 

Wat vind jij van Marie Kondo en haar methode? Ben jij er al eens mee aan de slag gegaan? En wat heeft het voor jou gedaan? Ik hoor het graag. Laat gerust een reactie achter!

Email
Facebook
Google+
LinkedIn
Pinterest
Twitter
WhatsApp

2 gedachtes op “Waarom de KonMari methode voor mij niet werkt”

 1. Great post!

  I’ve also read the book as well. Some things very much applied to me, were important to me, and/or made me behave differently. Other things did not work for me at all. For the most part, if I can get a piece of advice that works, it’s been worth it.

  Melissa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *